😊😌Hej Hopp!
Dagarna rusar visst iväg! Jag har en ganska intensiv jobbperiod för tillfället i och med att många av mina kollegor har semester. Det blir till att hjälpa till och få ihop schemat.
Det är måndag idag. Vi har fått regn. Äntligen. Ganska mycket till och med. Men värmen hänger i och luftfuktigheten är i stil med Thailand.
Jag ska ju försöka få ner lite livsmål och har funderat vidare kring det. Några har jag i huvudet men jag har inte skrivit ner dem än.
Jag tittade på Isabella Löwengrips blogginlägg från 2016 och hon hade då listat 100 livsmål. 100!!! Det var ganska kul att läsa dem eftersom det också gav mig lite inspiration. Jag har ju ibland en tendens att krångla till allt och göra det svårare än det behöver vara.
Jag har många gånger i yrkeslivet stött på detta med att sätta mål för en verksamhet. Ofta har jag stött på sk. SMARTA mål i litteratur som jag läst. Jag hittade detta på webben på Lottoland (är ju passande sida att läsa om mål på, Lotto ska ju göra ens drömmar möjliga eller hur?) då jag inte orkar leta bland alla böcker.
Vad finns det för exempel på olika livsmål?
Det finns mängder av exempel på olika typer av livsmål som man ofta tänker på när frågan kommer upp på tal. Det kan till exempel handla om att spara ihop till en kontantinsats till en lägenhet, eller till sin drömbil, att göra karriär och skaffa sig sitt drömjobb, familj eller att gå den där utbildningen man alltid har drömt om! Eller kanske börja gå till gymmet och komma i form igen? Det finns en uppsjö av olika livsmål. Men hur sätter man egentligen upp ett livsmål, och varför är det så viktigt att sätta upp ett realistiskt livsmål?
Varför är det viktigt att sätta realistiska mål i livet?
Det handlar mycket om att sätta upp så kallade SMARTA mål. Det är väldigt enkelt att sätta upp ett mål och det är något som alla kan göra. Dock är det långt ifrån alla som verkligen kämpar mot det satta målet, och håller ut tills deras mål är uppnått. Många sätter kanske upp lite för orealistiska mål, mål som är ytterst svåra att nå och därför ger man upp på ett alldeles för tidigt stadium. Vi tänkte nedan kika vidare på detta med SMARTA mål, och hur du bäst lägger upp ditt livsmål för att nå bästa möjliga resultat.
Specifika – Det första grundstenen i SMARTA mål innebär att målen måste vara specifika. Så, vad innebär detta? Att ett mål är specifikt innebär att målet är exakt och definierat på ett uträknat och bra sätt och att man därigenom inte ska kunna misstolka det på något sätt. Låt oss ta ett exempel på ett ospecifikt mål vilket skulle kunna vara att man sätter upp som mål "ska spara pengar varje månad". Ett motsvarande mer specifikt mål skulle vara "spara 3000 kr varje månad". Sträva efter att sätta upp ett specifikt mål då de är enklare att följa och därmed senare mycket enklare att se om du faktiskt uppnått dem.
Mätbara – Denna punkt handlar om att målen ska vara mätbara. Det ska vara lätt att veta när målet är uppfyllt. Om du till exempel har som mål att "vara vältränad" så är det ju inte helt enkelt att veta när man faktiskt uppnått just detta mål. Det finns ju inget direkt mått för när man faktiskt är vältränad. Istället ska det gå att mäta och som exempel skulle man kunna ha som mål att "lyfta 80 kg i bänkpress" eller kanske gå ner x kilo i vikt för att kunna springa x kilometer på en viss tid?
Accepterat – Vidare är det av yttersta vikt att man kan stå bakom sina mål och därmed acceptera innebörden av dem. Givetvis blir denna punkt än viktigare om det är flera personer inblandade i målet, som till exempel ett idrottslag, eller ett företag. Då gäller det att med alla accepterat målet och jobbar gentemot målet tillsammans!
Realistiskt – När du sätter upp ett mål är det viktigt att målet är genomförbart och realistiskt, men samtidigt som målet inte får vara för svåra. De får heller inte vara för enkla att nå. Sträva efter ett mål som känns som en utmaning, men ändå genomförbart! Sätter du upp ett för tufft mål till exempel är det lätt hänt att du tappar intresset och ger upp ditt mål alldeles för tidigt.
Tidsbundet – En sak som är viktig när du sätter upp ditt mål, är att ha en tydligt start och slutdatum för ditt mål. Det är viktigt att sätta en tidpunkt då du önskar att ditt mål ska vara uppfyllt. Detta är viktigt för att har du inget bestämt slutdatum för ditt mål kan det hända att du tappar intresset på vägen, eller helt enkelt skjuter upp målet längre och längre fram i tiden. Så sätt ett datum för ditt mål, ett realistiskt slutdatum!
Ikväll börjar jag kort och gott att lista upp olika mål så får vi se vad det blir. 100 st ska det vara. Och sen blir det väl till att titta närmare på dem och göra dem konkreta. Kanske sortera dem under olika kategorier för mitt liv.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar